ایرانیان جهان

آخرين مطالب

آمارهایی که با واقعیت اقتصادی جور در نمی‌آید | منشا اتفاقات عجیب و غریبی در بودجه کجاست؟ اخبار ایران

آمارهایی که با واقعیت اقتصادی جور در نمی‌آید | منشا اتفاقات عجیب و غریبی در بودجه کجاست؟
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - یک کارشناس می گوید: براساس گزارش بانک مرکزی و آخرین اطلاعاتی که مربوط به بهمن 1402 است، بدهی دولت به بانک مرکزی 302 هزار میلیارد تومان بوده و بدهی مؤسسات دولتی 88 هزار میلیارد تومان است که در مجموع 390 هزار میلیارد تومان بدهی دولت و شرکت‌های دولتی به بانک مرکزی است.
ابراهیم رئیسی در مصاحبه تلویزیونی عنوان کرده که کسری بودجه کم شده و این روند در حالی صورت گرفته که دولت او نه از بانک مرکزی تنخواه گرفته و نه پول چاپ کرده است.
محمدتقی فیاضی کارشناس اقتصادی به همین موضوع پرداخته و گفته، دولت نزدیک به 500 هزار میلیارد تومان بدهی دارد که حداکثر 300 هزار میلیارد تومان آن تامین شده. او همچنین گفته در کل تغییر زیادی در وضعیت مالی دولت رخ نداده و کسری بودجه پابرجاست و در کنار آن فهرست اعتبارات نهاد ریاست‌جمهوری افزایش پیدا کرده این یعنی اراده‌ای برای کنترل کسری بودجه وجود ندارد.
بخشهایی از این مصاحبه را که با روزنامه هم میهن انجام شده است می خوانید:
*‌رئیس‌جمهور در آخرین صحبت‌هایش به کاهش کسری بودجه اشاره کرده، درحالی‌که می‌بینیم هزینه‌های دولت افزایش پیدا کرده است و بسیاری از درآمدهای پیش‌بینی‌شده به‌خصوص در بخش واگذاری‌ها محقق نشده است. ارزیابی شما از این گفته‌ی رئیسی چیست؟
به‌هرحال عملکرد بودجه مهم است، دولت باید به اندازه منابعی که در بودجه مشخص شده هزینه کند و ابزار تخصیص را نیز در اختیار دارد. اگر به بودجه 1403 دقت کنیم، براساس اطلاعاتی که کمابیش وجود دارد می‌توان حدس زد درآمدهایی که از فروش اوراق و نفت پیش‌بینی شده حدود 500 هزار میلیارد تومان کسری بودجه خواهد داشت که در نهایت دولت شاید بتواند حداکثر 300 هزار میلیارد تومان آن را از طریق صرفه‌جویی در اعتبارات هزینه‌ای و عدم‌تخصیص اعتبارات عمرانی مدیریت کند که در آینده تبعات آن را خواهیم دید و قطعاً مانع رشد اقتصادی و ایجاد اشتغال خواهد شد.
به این موارد باید حساب‌های فرابودجه‌ای مانند هدفمندی یارانه‌ها، مصارف نظامی و صندوق‌های بازنشستگی را نیز اضافه کرد. جالب آنکه وقتی بودجه ارائه می‌شود در حدود 30 شرکت دولتی زیانده اعلام می‌شود اما در حقیقت حدود 70 شرکت زیانده وجود دارد لذا باید دید زیان آنها از کجا تامین می‌شود که احتمالاً از منابع بانکی خواهد بود.
بانک‌ها نیز ناترازی دارند و از بانک مرکزی اضافه‌برداشت انجام می‌دهند. دولت برای تامین این کسری یا مستقیم به سراغ بانک مرکزی خواهد رفت که پایه پولی افزایش پیدا می‌کند و یا از بانک‌های تجاری وام می‌گیرد که در حقیقت با یک واسطه سراغ بانک مرکزی رفته است. یا ممکن است دولت اوراق منتشر کند که بخشی از آن را بانک‌ها خریداری می‌کنند و چون آنها به بانک مرکزی مقروض هستند، در نهایت با بدهی‌شان به این بانک تهاتر می‌کنند.در کل تغییر چندانی در وضعیت مالی دولت رخ نداده و کسری بودجه همچنان پابرجاست. ضمن اینکه امسال اتفاقات عجیب و غریبی در بودجه افتاد و فهرست اعتبارات نهاد ریاست‌جمهوری و برخی زیرمجموعه‌های آنان نیز افزایش پیدا کرد و نشان داد اراده‌ای برای کنترل کسری بودجه وجود ندارد بنابراین در عمل خلاف آن چیزی که رئیس‌جمهور می‌گوید اتفاق می‌افتد و مانند سال گذشته تغییر ملموسی مشاهده نخواهیم کرد.
*‌آقای رئیسی در مصاحبه خود مشخصاً گفتند که نه استقراض (گرفتن تنخواه از بانک مرکزی) کرده‌اند و نه پول چاپ شده است، این دو گزاره را از ایشان می‌توان قبول کرد؟
ممکن است به‌صورت غیرمستقیم استقراض کرده باشند، ضمن اینکه ابتدای سال نشان می‌دهد پایه پولی افزایش پیدا کرده که ممکن است از سمت دولت نباشد و بانک‌های تجاری باشند ولی برای اینکه راستی‌آزمایی کنیم باید آمارهای مالی دولت منتشر شود و بانک مرکزی نیز اطلاعات به‌روز ارائه کند. اگر چاپ پول متوقف شود، بلافاصله آثار آن بر روی تورم مشاهده می‌شود و تغییر معناداری در کنترل آن خواهیم دید اما آن چیزی که اکنون می‌بینیم سخنان رئیس‌جمهور را تایید نمی‌کند. تا آمار مالی دولت مانند میزان فروش نفت، میزان مالیات‌ها و فروش اوراق بدهی مشخص نباشد، نمی‌توان تحلیل درستی کرد ولی بنده بعید می‌دانم دولت بدون استقراض از بانک مرکزی، چه مستقیم و چه غیرمستقیم، توانسته باشد کسری بودجه خود را کنترل کند. براساس گزارش بانک مرکزی و آخرین اطلاعاتی که مربوط به بهمن 1402 است، بدهی دولت به بانک مرکزی 302 هزار میلیارد تومان بوده و بدهی مؤسسات دولتی 88 هزار میلیارد تومان است که در مجموع 390 هزار میلیارد تومان بدهی دولت و شرکت‌های دولتی به بانک مرکزی است. دولت که می‌گوید به این بانک بدهی ندارد باید توضیح دهد رقم 302 هزار میلیارد تومانی که احتمالاً تا پایان اسفند سال پیش بیشتر هم شده، اگر از ناحیه بودجه نبوده ناشی از چه بوده است؟
*‌ممکن است کم شدن کسری بودجه با اصلاح ترازنامه بانک‌ها صورت گرفته باشد؟
وقتی بانکی زیانده است و یا منحل شده، باید دید بدهی آن به بانک مرکزی پرداخت شده یا خیر؟ آن چیزی که در عمل باید اتفاق بیفتد این است که بانک منحل شود و بدهی آن از محل دارایی‌هایی که دارد به بانک مرکزی پرداخت شود که بنده بعید می‌دانم چنین اتفاقی رخ داده باشد. چند موردی هم که اتفاق افتاد، دیدیم که دولت بدهی‌ها را به بانک دیگر منتقل کرد و زیان آن بانک را بیشتر کرد. اگر نخواهیم همه موارد را منفی ببینیم اقدام مثبتی انجام شده اما شرایط و الزامات آن رعایت نشده است.

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1131105/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

لندر ژاپنی روی ماه خواب ماند

بازگشت یوونتوس به اتحادیه باشگاه‌های اروپا

وینیسیوس به‌دنبال شکستن رکورد تاریخی مسی

برانکو: عاشق هواداران پرسپولیس هستم و برای قهرمانی آنها خوشحالم!

همکاری افغانستان و پاکستان در مبارزه با تروریسم

رسانه هندی: طالبان آرزوهای بزرگی برای راه‌آهن افغانستان دارد

واکنش جهاد اسلامی فلسطین به اظهارات اخیر بایدن درباره نوار غزه

انتشار نتایج تازه ترین نظرسنجی درباره محبوبیت ترامپ

پاسخ قالیباف به یک مقام آمریکایی

نتایج تازه ترین نظرسنجی درباره محبوبیت ترامپ

بدمستی بی‌بی!

لاپید: نتانیاهو نباید پیشنهاد جدید بایدن برای توافق آتش‌بس را نادیده بگیرد

هشدار مصر نسبت به تداوم عملیات نظامی رژیم صهیونیستی در رفح

نشست مهم درباره گذرگاه رفح

منظور: تصمیم نمایندگان مجلس برای لغو معافیت‌های مالیاتی عامل ریزش بورس در دو ماه گذشته بود

بدون حل مشکل تحریم و اف‌ای‌تی‌اف امکانی برای پیشرفت نیست/ میراث دولت سیزدهم چیست؟

گنگین سود مجمع عمومی عادی سالیانه را پرداخت کرد

ناصر الخلیفی: رئال مادرید و بارسلونا با خروج از سوپرلیگ به آغوش گرم ما بیایند!

جیمی کرگر: رئال مادرید نه، دورتموند قهرمان لیگ قهرمانان اروپا می‌شود

«در آغوش درخت» راهی جشنواره‌ چینی شد

کاوشگر چینی در سمت دور ماه فرود می‌آید

آمادگی سومالی برای به عهده گرفتن وظایف امنیتی

برگزاری نشست مهم درباره گذرگاه رفح در قاهره

سپاه حافظ امنیت ایران است + فیلم

نشست سه‌جانبه برای بازگشایی گذرگاه رفح برگزار می‌شود

معماران آینده جدید آمریکا

لاپید: کابینه اسرائیل نمی‌تواند سخنان بایدن را نادیده بگیرد

نتانیاهو به کنگره آمریکا دعوت شد

مجرم‌شناخته‌شدن ترامپ مانع حضور او در انتخابات نیست

استقبال اتحادیه اروپا از پیشنهاد آتش بس غزه

کمبود شدید نیروی انسانی در اوکراین

هیل: ترامپ هنوز با 54 اتهام دیگر نیز مواجه است

نرخ میانگین موزون ارز اعلام شد/ نرخ 4200 تومانی معاملاتی محسوب نمی‌شود

برگزاری مراسم سالگرد ارتحال رهبر کبیر انقلاب در کیش

یک توصیه برادرانه از سید آزادگان!

السودانی: نقش رئیس‌جمهور ایران بسیار سازنده بود/ حامی تصمیمات ملت فلسطین برای کشورشان هستیم

مجریان «رویداد صدرا» باید زیست‌بوم اقتصادی دنیا را به‌خوبی بشناسند

رشد اقتصاد آذربایجان غربی در بخش معدن به یک درصد رسید

خدمات رسانی به مردم جزیره هرمز در دولت سیزدهم شتاب گرفته است

وزیر اسبق اقتصاد: سرچشمه رشد 1402 مبتنی بر نفت بود

6 توصیه برای تداوم کنترل تورم در کشور

هشتمین سرقت بزرگ رمزارز در تاریخ در ژاپن

امشب قهرمان اروپا چند مدال می‌گیرد

تمام گل های رئال مادرید برای رسیدن به فینال لیگ قهرمانان اروپا 2023/24 / فیلم

مقدم: امام آموزگار آزادی و آزادگی و عدالت خواهی برای دنیای اسلام بود

هشدار چین به اتحادیه اروپا درباره تحقیقات خودروهای برقی

آغاز برداشت گلرنگ از مزارع اندیکا

اتفاق بزرگ برای افغانستان: صفری در اصفهان

دیدار فرهیختگان و فعالان قرآنی افغانستان با معاون امور بین‌الملل آستان قدس رضوی

واژگونی قایق در افغانستان جان 20 نفر را گرفت